COP27: İklim Değişikliği, Üretim ve Tüketimin Dönüşümü

Bu yıl, COP27 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 6-18 Kasım tarihleri arasında 194 ülkenin katılımıyla Mısır’ın Şarm El-Seyh şehrinde düzenlendi. Organizasyonun odak noktaları arasında tekstil endüstrisi ve sektöre sürdürülebilir çözüm ihtiyaçları da vardı.

Sektörde net sıfır hedeflerine nasıl ulaşılacağına ilişkin tartışmalar, aşağıdaki maddelerin gerekliliğini vurgulayan önemli çıkarımlara yol açtı ve bu maddeleri sizler için derledik:

  • Sektör genelinde sera gazı emisyonlarının izlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olabilecek ölçülebilir çözümler sağlamak için önemli yatırımların yapılması,
  • Tüm ekosisteme iyi gelecek çözümleri ve fırsatları yaratmak için endüstriler içinde ve arasında işbirliğinin yapılması,
  • Değer zincirleri boyunca sosyal ve çevresel etkilerin ölçülmesine, tanımlanmasına ve hafifletilmesine yardımcı olacak şeffaflık ve izlenebilirlik yaklaşımlarının hayata geçirilmesi,
  • Ürünlerin çevresel ayak izini etkili bir şekilde iletilebilmesi için uluslararası standartlar ve parçalanma etkileri riskinin azaltılması,
  • Küresel değer zincirlerinde sorumlu iş süreçleri sağlamaya yönelik politika eylemlerinin uygulanması. (Topluma ve çevreye olan maliyetleri fiyatlandırmak, sektördeki şirketler için eşit bir oyun alanı oluşturmak gibi.)
  • İşçilerin, arazi kullanımının veya doğal kaynakların sömürülmesini önlemek için tüm paydaşlar arasında uzlaşılmış hedeflerin belirlenmesi.

Sorun Yerine Çözümün Parçası Olan Üretim Anlayışı

Özen olarak, sürdürülebilirlik uygulamalarının ve gelişmelerinin her zaman takipçisi, uygulayıcısı oluyoruz. Bu iş anlayışımızı kelimelerle belirtmenin ötesinde, hammadde sağlayıcılarımızla birlikte şeffaflık ve izlenebilirlik disiplinlerini de yerine getiriyoruz. İplikten boyamaya kadar ürünlerimizin tüm aşamalarının sertifika sahibi olmasını, bu sertifikaların izlenebilirliği ve şeffaflığını esas alıyoruz. Bu nedenle, sahiplendiğimiz çalışma anlayışının COP27'de onaylanmış olmasından mutluluk duyuyoruz.

Konferansta bizi mutlu eden konulardan bir diğeri, COP27 sırasında, modanın önde gelen şirketlerinin yarım milyon tondan fazla düşük karbon ve su ayak izi olan alternatif elyaf satın alacaklarına dair ortak bir taahhüt açıklamaları oldu.

Bu taahhüt, konferansın moda ve ambalaj tedarik zincirlerinden kaynaklanan orman alanlarının kayıplarını azaltacak, hayati önem taşıyan ormanların ve orman ekosistemlerinin korunmasını destekleyecek olumlu bir gelişmeydi.

Çünkü, her yıl 3,2 milyardan fazla ağaç ambalaj ve giyim sektörüne hammadde ya da elyaf üretmek amacıyla kesiliyor. Ormanların korunabilmesi ve CO2 salınımını engellemek için çözümler arasında tarımsal artıklar ve geri dönüştürülmüş tekstil ürünleri gibi ahşaba alternatif yaratılması ve kullanımı mümkün. COP27 konferansında paylaşılan iklim değişikliği öngörülerine karşı alınması gereken önlemleri hayata geçirmek ve daha iyi bir gelecek yaratmak elimizde.

SEACELL: Deniz Yosununun Mucizesi

Bu noktadan hareketle, Özen Mensucat olarak, daha önceki bültenlerimizde detaylı bilgi verdiğimiz ve koleksiyonlarımızda yoğun şekilde kullandığımız alternatif doğal elyafları tekrar hatırlatmak istiyoruz.

Üretimi tamamen sürdürülebilirlik odaklı, çevre dostu, yetişme ve hasat süreçlerinde kimyasal kullanılmayan SEACELL  elyaflar deniz yosunlarından elde ediliyor. SEACELL elyaflar biyolojik bazlı,  %100 biyolojik olarak parçalanabiliyor. Ayrıca, saf olan deniz yosunu içeriğindeki vitaminler, eser elementler, amino asitler ve mineraller sayesinde kumaşa cilde iyi gelen olumlu etkiler kazandırıyor. Günlük hayatta maruz kaldığımız zararlı çevresel etkilere karşı cildimizi korumaya, hücre yenilenmesini aktive etmeye yardımcı oluyor. SEACELL içeren ürünlerin olumlu etkisini koleksiyonlarınıza taşımak, SEA JERSEY, SEA LYC RIB ve daha fazla seçeneği keşfetmek ürünler sayfamızda bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

AGRALOOP: Artık Doğal Lifler Tekstil Ürünlerine Dönüşüyor

Tamamen doğal tarımsal mahsullerin artıklarından elde edilen bio-lifler doğal elyafa dönüştürülüyor. Böylece su, enerji ve karbon tüketimi azaltılarak tekstil endüstrisine hammadde kaynağı sağlanıyor. Yağlı tohumlu kenevir/keten, CBD kenevir, muz ve ananas gibi çeşitli gıda ve ilaç hammaddelerinin gövde ve yapraklarından arta kalan kısımlar selüloz elyafı haline getiriliyor. Elde edilen %100 doğal bu elyaftan sürdürülebilir modaya hammadde sağlanıyor. AGRALOOP içerikli AGRO JERSEY, AGRO LYCRA ve daha fazlasını ürünler sayfamızda keşfedebilirsiniz.

Meyve ve Bitki Bazlı Elyaflar: FRUTFIBER™ & PLNTFIBER™

Meyve hasatı sonrası, gıda endüstrisinin atıkları olan muz ve ananas yaprağı liflerinin kullanımıyla yeni, yenilikçi kumaşlara dönüşmesini sağlayan FRUTFIBER™ ile hazırladığımız %100 doğal, doğal biyolojik olarak parçalanabilen kumaşlarımızı koleksiyonumuzda bulabilirsiniz.

Ayrıca, doğal ve hızlı yetişen, sulama ya da gübreleme gerektirmeyen Himalaya ısırgan otu lifleri içeren PLNTFIBER™ kullandığımız kumaşlarımızı da bu ürün grubunda yer alıyor. Muz yapraklarının lifleri kullanılarak üretilen BANANA INTERLOCK, Himalaya Isırgan Otu lifleri içeren NETTLE'ın yanı sıra tasarımlarınızı destekleyen birçok renk ve alternatif ürünler markanızı ve koleksiyonlarınızı desteklemek için tasarlandı.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeler, Pamuk ve Ahşap Bazlı Yeni Elyaf: REFIBRA™

Lenzing tarafından geliştirilen REFIBRA™ ürün teknolojisi ticari ölçekte geri dönüştürülmüş malzeme, pamuk artıkları ve ahşap bazlı yeni elyaf içeren ilk selüloz elyaf olma özelliğine sahip. Aynı zamanda sürdürülebilir bir ürün olmasının ötesinde, izlenebilir olma ve tanımlanma imkanı sunuyor. Tekstil ürününde giderek artan malzeme kökenini kanıtlama gerekliliği bu sistem sayesinde çözülebiliyor, şeffaflık politikamızı ve izlenebilir üretim anlayışımızı destekliyor. REFIBRA™ ile üretilen DEVON, UTILITY kumaşlarımızı ve daha fazlasını ürünler sayfasından keşfedin.

 

Özen’in orman dostu üretim çözümlerini, sürdürülebilirlik için yatırımlarını ve geliştirdiği üretim anlayışını daha yakından izlemek için sizleri sosyal medya hesaplarımıza davet ediyoruz.

Blog

Ağustos 2020

Eylül 2020

Ekim 2020

Kasım 2020

Aralık 2020

Ocak 2021

Şubat 2021

Mart 2021

Nisan 2021

Mayıs 2021

Haziran 2021

Ağustos 2021

Eylül 2021

Ekim 2021

Kasım 2021

Aralık 2021

Şubat '22

Mart'22

Mayıs"22

Haziran'22

Temmuz'22

Ekim'22

Kasım'22

Aralık'22

Ocak'23

Mart23

Nisan23

Mayıs'23

Haz'23

Kasım'23

www.bestreplica.me www.luxurystrap.com www.addwatch.org